Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone, nadziewane pomidory

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron 100 gram
pomidor malinowy 6 sztuk
cebula biała 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
skórka z cytryny 1 łyżeczka
feta 200 gram
ser 50 gram
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku 1 szczypta
oliwa 3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone, nadziewane pomidory

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C.

2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i dodaj 1 łyżeczkę oliwy. Zamieszaj makaron. Odłóż, aby lekko przestygł.

3. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Odłóż je na bok.

4. Używając łyżeczki albo drylownicy do melona, wyjmij miękki środek pomidora.

5. Pokrój na dość małe kawałki miąższ pomidora.

6. Podgrzej 2 łyżki oliwy i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor.

7. Dodaj drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby czosnek się nie przypalił.

8. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż prawie cała woda odparuje. W zależności jak dużych i soczystych pomidorów używasz, może to trwać od 5 do nawet 10minut.

9. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę.

10. Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokruszone sery: fetę i gorgonzolę (50 gram). Zamieszaj.

11. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

12. Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oliwy.

13. Następnie piecz przez 25minut. Po tym czasie zmień ustawienie piekarnika na grill i piecz kolejne 5-10minut albo tak długo, aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękne.

14. Od razu podawaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 06.08.2013 12:20
wyglądają jak z obrazka
msmors 06.05.2013 14:46
super przepis
manaika 06.05.2013 13:38
super pomysł
wiola333 06.05.2013 13:12
bardzo apetyczny przepis
Ola1984 06.05.2013 12:56
Bardzo smaczna propozycja na przekąskę lub lekki wiosenny obiad :)
iwi 06.05.2013 12:53
Rewelacyjnie zrobione pomidorki.
reniatka 06.05.2013 12:37
bardzo fajne
Olga_SK 06.05.2013 12:30
ja często kuskusem nadziewam - pycha :)
dodi 06.05.2013 11:42
uwielbiam takie. pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak