Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt malinowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maliny świeże 1 kg
czekolada gorzka 0,5 sztuki
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
sól szczypta
mąka 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
sok malinowy 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 8 g
cukier waniliowy 8,4 g
galaretka malinowa 3 sztuki
woda 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat
śmietana 30% 400 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt malinowy

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ucierać z cukrem i wodą. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do żółtek dodać ubitą pianę, przesiane mąki, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę i piec ok 40 min w temp. 180\'C.
Maliny oczyszczamy i przemywamy, a następnie pozostawiamy by obciekły. Dwie galaretki rozrabiamy wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy maliny delikatnie mieszamy i chwilkę ok 15 min wkładamy do lodówki. Po tym czasie wykładamy na biszkopt. Wkładamy ciasto do lodówki na ok 60 min. Śmietanę ubijamy dodajemy żelatynę oraz galaretkę, i ponownie miksujemy na puszystą masę. Gotową nakładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na 20 min., aż masa się zsiądzie. Gotowe ciasto posypujemy startą na małych oczkach czekoladą. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.03.2014 07:57
uwielbiam taki
Łukasz15 29.04.2013 08:56
Musi być super
Angelika10 02.11.2012 00:19
świetny biszkopt
caralajna 05.09.2012 08:17
fajny
Agnik 01.12.2011 19:35
super
pigila
pigila 03.06.2011 08:12
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak