Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1,5 litra
kiełbasa biała 3 laski
boczek 100 g
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
majeranek 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
zakwas na żurek 1/2 litra
mleko 1/2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Wodę gotujemy dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek. Całość gotujemy przez około 30 minut aby powstał idealny w smaku wywar. Po tym czasie wywar zalewamy zakwasem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Chwilę gotujemy - około 5-10 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriko 03.05.2013 11:26
super lubie taka
Krzysztof15 03.05.2013 11:22
pyszna zupka
mysza620 03.05.2013 11:14
robię inaczej, ale uwielbiam wszytkie zupy
gusia1000 03.05.2013 11:13
Zawsze dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak