Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Angielska filiżanka

5.0
(56)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
masło 112 g
cukier 110 g
białko 3
aromat waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 190 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
mleko 175 g
Krem:
śmietana kremówka 200 g
mascarpone 75 g
cukier puder do smaku
aromat cytrynowy kilka kropel
masa cukrowa
cukier puder 700 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
mleko 25 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 g
herbata 100 ml
woda 1/2 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Angielska filiżanka

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski wkładamy masło i miksujemy aż do utrzymania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy. Podobnie kolejno dodajemy białka i aromat waniliowy. Następnie dodajemy na przemian suche składniki i mleko cały czas miksując. Gdy ciasto będzie gotowe należy je zważyć i podzielić na 3 równe części. Do jednej z części dodajemy odrobinę barwnika czerwonego, miksujemy. Ilość barwnika regulujemy intensywnością barwy. Użyłam barwników firmy FIORIO w proszku. Można użyć też barwników w żelu, ale nie polecam tych w płynie. Należy pamiętać, że po upieczeniu ciasto będzie miało bardziej intensywny kolor. Do pozostałych dwóch ciast dodajemy barwnik niebieski (Ciasta niebieskiego powinno być dwa razy więcej niż czerwonego). Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15-20 minut. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 (ciasto niebieskie) i 18 cm (ciasto czerwone). W ten sposób pieczemy każde ciasto i je studzimy. Gdy ciasto wystygnie za pomocą 3 szklanek o różnej średnicy wycinamy sześć kół – dwa czerwone i cztery niebieskie.
Krok 1 - Angielska filiżanka foto
2
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę dodając cukru pudru do smaku. Następnie dodajemy aromat cytrynowy i mascarpone, wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Angielska filiżanka foto
3
Na talerzyku układamy najmniejszy z niebieskich krążków. Smarujemy go kremem. Układamy na nim krążek czerwony, dajemy krem i kładziemy krążek niebieski. Pozostałym kremem obkładamy brzegi ciasta. Z podanych proporcji wyszły mi 2 filiżanki. Ciasto jest dosyć wilgotne więc nie należy nasączać niczym upieczonych, kolorowych ciast Przełożone kremem ciasto wstawiamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę cukrową. Jeżeli filiżanka nie wyszła nam zbyt równa można wyciąć jej kształt obcinając ciasto nożem.
Krok 3 - Angielska filiżanka foto
4
Na stolnicę wysypujemy cukier puder. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Żelatynę dodajemy do cukru pudru i wyrabiamy masę tak jakbyśmy zagniatali ciasto. Początkowo zagniatamy łyżką, bo żelatyna będzie gorąca, a następnie rękoma. Gdyby masa nie chciała się kleić dolewamy wody.
Krok 4 - Angielska filiżanka foto
5
Gotową masę rozwałkowujemy na cienki placek. Z placka wycinamy rulonik, którym obkładamy filiżankę. Z pozostałej masy przygotowujemy uszy filiżanki. Zwilżamy brzegi uszu i dokładamy je do gotowej filiżanki. Jeżeli masa nie będzie chciała się od razu skleić to pomagamy sobie wykałaczkami i podpieramy ucho.
Krok 5 - Angielska filiżanka foto
6
Zaparzamy mocną herbatę. W gorącej herbacie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy tyle mleka, żeby otrzymać pożądany odcień. Gdy masa zacznie tężeć wykładamy ją na ciasto. Tak przygotowaną filiżankę wstawiamy do lodówki na całą noc.
Krok 6 - Angielska filiżanka foto
7
Życzę smacznego :) Rada: Podczas krojenia należy zanurzyć nóż w wodzie wówczas ciasto będzie się dobrze kroiło, ponieważ masa cukrowa jest bardzo twarda.
Krok 7 - Angielska filiżanka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasia.s 13.11.2014 08:05
Wow:) jestem pod wrażeniem:)
Ewa Red 12.09.2014 20:39
muszę namówić mojego Rafałka żeby mi taką zrobił, bo on ma cierpliwość do takich sztukaterii :D
ben-ka 09.08.2014 08:12
Bardzo mi się podoba.
magdalea 30.05.2014 22:56
rewelacyjna
eeee 21.05.2014 12:53
pięknie wygląda ale czy mi cierpliwości starczy :))))
Ada-Gaba 11.05.2014 10:56
cudowny efekt
Katarzyna156 23.04.2014 13:47
bardzo apetyczna :)
something good 29.03.2014 21:03
rewelacyjny deser, jestem pod wrażeniem - wygląda super!
pajbek 28.03.2014 18:50
Jestem pełna podziwu :-) i pomysł i efekt fantastyczny!
kasienka23 26.03.2014 17:35
wygląda niesamowicie!
moni0212
moni0212 10.03.2014 04:54
jestem pod wrażene=iem
Przepisy Joanny 19.02.2014 18:39
śliczna ta filiżanka
foczka-ks 18.02.2014 23:40
niesamowite
Anna20 18.02.2014 22:41
po prostu rewelacja :)
Triss 11.02.2014 14:49
cudnie realistyczna! ;)
krokus 31.01.2014 11:09
Jejciu jakie CUDO!!!!!
norweska20 28.01.2014 23:57
rewelacyjny pomysł
danusia19671 22.01.2014 19:40
Śliczna ta filiżanka
pawlito 09.01.2014 07:47
fantastycznie wyglada i na pewno super smakowało
Jolie 07.01.2014 18:36
genialne, podziwiam, super! :) nadaje się na wystawę :)
ppaulina 22.12.2013 18:04
rewelacyjne :)
as28 11.12.2013 10:50
rewelacja przepiękne
Piotr24 08.12.2013 11:19
pracochłonne ale przepis rewelacyjny. Może kiedyś się zmobilizuje i zrobię takie cudo:)
bog.sa 02.11.2013 19:13
to jest rewelacyjne, ale przy moich zdolnościach manualnych nie biorę się za to :)
SmakolykiJoanny 22.10.2013 06:46
ależ masz zdolności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak