Przepis i sposób przygotowania na: pizza wegetariańska z cukinią
Sos: Cebulę obrać i rozdrobnić, podsmażyć na złoty kolor, dodać koncentrat pomidorowy i wodę do uzyskania gęstej konsystencji (koncentraty mają różną gęstość). Doprawić solą i ziołami. Odstawić do ostygnięcia.
Ciasto wyrobić rękoma ponownie i rozciągnąć na papierze do pieczenia na blasze na grubość mniej niż 1 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum do wyrośnięcia.
Posmarować sosem pomidorowym, na to ułożyć czosnek pokrojony w plasterki, posypać ziołami. Posypać połową startej mozzarelli.
Cukinię pokroić w plasterki i ułożyć na pizzy, przysypać resztą mozzarelli i ziołami do pizzy (szałwia, bazylia, oregano).
Piec 12-15 minut w 180 stopniach.
Gotowe.