Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb słonecznikowy na zakwasie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdży instant 1 łyżeczka
zakwasu żytniego 2/3 szk
chrupek zbożowych naturalnych 75 g
soli 2 łyżka
cukru 2 łyżka
nasion słonecznika 100 g
mąki pszennej 600 g
mąki żytniej 250 g
letniej wody 1 l
olej 4 łyżka
mąka chlebowa 400 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb słonecznikowy na zakwasie

Kroki postępowania

1
1 łyżeczka drożdży instant
2/3 szk zakwasu żytniego
75 g chrupek zbożowych naturalnych z wysokim błonnikiem
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
100 g nasion słonecznika
400 g mąki pszennej chlebowej typ 750
600 g mąki pszennej typ 500
250 g mąki żytniej typ 720
1 l letniej wody
4 łyżki oleju


Z nasion słonecznika odłożyć około 2 łyżki do posypania wierzchu chleba. Do dużej miski wlać wodę, zakwas, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Chrupki zmiksować ale zostawić widoczne grudki. Do płynnej masy wsypać wszystkie mąki, zmiksowane chrupki i słonecznik, sól oraz olej i drewnianą łyżką wyrobić chwilę ciasto. Następnie dalej wyrabiać dłońmi aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto wyrównać, oprószyć mąką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pamiętając o przykryciu miski ściereczką. Po podwojeniu swojej objętości ciasto ponownie chwilę wyrobić.
Krok 1 - Chleb słonecznikowy na zakwasie foto
2
Foremki keksowe o standardowych wymiarach posmarować olejem i wysypać mąką. Ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć je do foremek, wyrównać powierzchnię zwilżoną w wodzie dłonią i posypać odłożonym słonecznikiem.
Krok 2 - Chleb słonecznikowy na zakwasie foto
3
Tak przygotowane foremki z ciastem zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb słonecznikowy na zakwasie foto
4
Po wyrośnięciu piec chleby w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 50 - 55 minut. Upieczone wyjąć na kratkę i wystudzić.
Krok 4 - Chleb słonecznikowy na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 29.04.2013 11:14
świetny chlebek
ZEWA 28.04.2013 18:08
dziękuję bardzo :)
msmors 27.04.2013 22:06
super chlebuś
miki47 27.04.2013 21:47
same pyszności
kamyk 27.04.2013 21:40
przepyszny jest te chlebek
Sylwia26 27.04.2013 21:25
jaki zdrowy i smaczny
zielonamorelka 27.04.2013 21:14
gdzie można dostać te chrupki bo chyba nigdy nie widziałąm
Janina 27.04.2013 21:04
Bardzo smaczny chlebek
babajaga1969 27.04.2013 20:58
lubię taki chlebek
Marta1986 27.04.2013 20:53
pyszny chlebek
iwi 27.04.2013 20:48
Smaczny chlebek
Renata9 27.04.2013 20:45
pyszny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak