Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Steki z karkówki w marynacie czosnkowo-koperkowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

olej 1/2 szkl. rzepakowy
czosnek 2 ząbki
koperek 1 łyżka
musztarda 1 łyżka
Pieprz biały mielony Prymat mielony
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Steki z karkówki w marynacie czosnkowo-koperkowej

Kroki postępowania

1
Wybrać taką karkówkę, aby dała się ładnie pokroić w równe plastry - powinno wyjść 6-8 szt w zależności od grubości mięsa.

W słoiczku umiescić musztardę, olej, wyciśnięty czosnek, koperek, pieprz i trochę soli - zakręcić szczelnie i energicznie potrząsać przez chwilę, aby powstała jednolita zawiesina.

Mięso umieścić w woreczku strunowym, wlać całą marynatę, szczelnie zamknąć i wymasować przez chwilę, aby wszystkie plastry pokryły się sosem.

Włożyć do lodówki na minimum 10-12 godzin, a najlepiej na dobę.
Krok 1 - Steki z karkówki w marynacie czosnkowo-koperkowej foto
2
Zamarynowane mięso można upiec na grillu, na ruszcie w piekarniku lub usmażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Krok 2 - Steki z karkówki w marynacie czosnkowo-koperkowej foto
3
W trakcie smażenia na grillu smarować mięso pozostałą marynatą i odwracać co jakiś czas.

Zamarynowane mięso można też razem z marynatą zamrozić.
Nie traci smaku, a często zyskuje na kruchości !
Krok 3 - Steki z karkówki w marynacie czosnkowo-koperkowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 26.04.2013 22:30
pyszne mięsko
idealme 26.04.2013 22:20
smaczny przepis :)
iwi 26.04.2013 22:07
idealne na grilla
migotka28 26.04.2013 22:06
pyszna karkóweczka
Milena87 26.04.2013 22:04
aż i mi się chce grilla
joanna__s 26.04.2013 21:31
W sam raz na jutrzejszego grilla. Lecę marynować.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak