Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb na zakwasie

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

typy mąk są w opisie
mąki pszennej 500 g
mąki żytniej razowej, 300 g
soli 2 łyżka
cukru 2 łyżka
ziół włoskich 1 łyżka
ostrej papryki 1 łyżka
zakwasu żytniego 100 g
świeżych drożdży 30 g
letniej wody 1 l
olej 4 łyżka
mąka chlebowa 500 pszenna

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb na zakwasie

Kroki postępowania

1
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
500 g mąki pszennej typ 500
300 g mąki żytniej razowej typ 2000
2 łyżki soli
2 łyżki cukru
4 łyżki oleju
1 łyżka ziół włoskich
1 łyżka ostrej papryki
100 g zakwasu żytniego
30 g świeżych drożdży
1 l letniej wody

Do jednej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i zakwas i wymieszać. Do drugiej miski wsypać wszystkie mąki, sól oraz zioła i paprykę. Do sypkich składników wlać zaczyn wodny i wyrobić ciasto. Następnie dodać olej i wrobić go w ciasto. Wyrobione oprószyć mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-50 minut.
Krok 1 - Domowy chleb na zakwasie foto
2
Dwie podłużne foremki keksowe wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, podzielić na dwie części i przełożyć do foremek. Zakryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy wyrośnie wstawić foremki z ciastem do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40-50 minut.
Krok 2 - Domowy chleb na zakwasie foto
3
Po upływie 30 minut temperaturę zmniejszyć o 10 stopni. Upieczone chleby wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Podawać z dowolnymi dodatkami.
Krok 3 - Domowy chleb na zakwasie foto
4
Chleb przed upieczeniem można posypać ulubionymi ziarnami ( u mnie domownicy nie lubią więc upiekłam chleb bez dodatków ).
Krok 4 - Domowy chleb na zakwasie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 17.05.2013 10:11
chętnie bym zjadła
Magda24 26.04.2013 20:54
taki chlebek lubię
iziona 26.04.2013 20:51
Kurczę, muszę w końcu nauczyć sie tego zakwasu bo chlebki na nim są cudne :)
Marta11 26.04.2013 19:41
moze byc dobry
Renata9 26.04.2013 19:14
Taki domowy chlebek jest smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak