Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Szukacie pomysłu na podanie steku wołowego? Poniżej prezentujemy przepis na steki wołowe podawane z grzankami, kolorowymi sałatami i sosem hiszpańskim.

Składniki:

steki z polędwicy wołowej 4 sztuki
Stek z grilla Prymat 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
żółtko jajek 3 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
oliwa 300 mililitrów
sok z jednej cytryny
Musztarda Bardzo ostra Prymat 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
olej rzepakowy 4 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki przepisu.
Krok 1 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
2
Olej, musztardę i przyprawę połączyć w celu uzyskania marynaty. Natrzeć nią mięso i odstawić na minimum godzinę.
Krok 2 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
3
Upieczone lub ugotowane ziemniaki obrać ze skóry, przetrzeć przez sito lub praskę. Żółtka wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku, a następnie stopniowo wlewać oliwę i ucierać na gładką masę. Dodać letnie ziemniaki i roztarte ząbki czosnku, dolać więcej oliwy, całość zmiksować i doprawić do smaku.
Krok 3 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
4
Steki usmażyć na patelni ryflowanej lub domowym grillu.
Krok 4 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto
5
Podawać na grzankach z sosem hiszpańskim i kolorowymi sałatami.
Krok 5 - Grill - Steki wołowe z sosem hiszpańskim - Krok po kroku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 19.02.2016 08:36
smakowicie stek wygląda
Bazil 16.04.2015 13:08
Macie jakieś pomysły co zrobić abym kuchni całej nie zadymił smażąc steki?
kasiaw 01.05.2013 12:11
super pomysł i bardzo smaczne danie
Doradca Smaku 26.04.2013 12:04
@Pyza Smaczna poprzez nazwę chcieliśmy wyróżnić nasze przepisy krok po kroku. Zgadzamy się z Twoją opinią i zdecydowaliśmy zmienić nazwę na "krok po kroku".
Krzysztof15 25.04.2013 20:53
super stek a ta znowu sie czepia
arbuzowo 25.04.2013 20:44
fajny pomysł
jola1512 25.04.2013 20:26
napewno smczne
SmacznaPyza 25.04.2013 19:01
jeśli to ma być lekcja to powinny w niej się znaleźć takie informacje jak grubość kawałków mięsa i z której części polędwicy będą najlepsze steki
Aleksandra/Olcia 25.04.2013 18:50
bardzo smakowicie wyglada
mufinka79 25.04.2013 17:32
Piękny kawałek mięska :) MNiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak