Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier trzcinowy 2 łyżki
kolendra świeża 1 pęczek
pasta Sambal Oelek 0,5 łyżeczki
mleko kokosowe 100 ml
masło orzechowe 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
mango 1 szt
melon gallo 1 szt
trawa cytrynowa 8 gałązek
granat 1 szt
limonka do dekoracji
cytryna do dekoracji
szczypiorek do dekoracji
filet z łososia 1300 g
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 0,5 łyżeczki
orzechy nerkowca 2 prażone
tuńczyk 1 filet
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 łyżka
oliwa 2 z orzechów laskowych
Kurkuma mielona Prymat 0,5 łyżeczki
Do dekoracji: 1 łyżka
sezam czarny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sataye z grillowanego łososia norweskiego i tuńczyka

Filety z łososia norweskiego i tuńczyka oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia i tuńczyka, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowane fileciki z łososia i tuńczyka nabić delikatnie na gałązki przekrojonej na pół trawy cytrynowej i grillować około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub na żeliwnym grillu (przed wyłożeniem ryby na patelnię grillową lub grilla należy dokładnie posmarować ruszt oliwą lub olejem). Sataye podawać z kawałkami pokrojonego w dużą kostkę mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 18.04.2014 16:25
bardzo apetyczne
gosia561 13.04.2014 17:00
dobra rybka
Magda60 03.04.2014 21:00
pięknie wyglada
Klausia 31.03.2014 11:00
bardzo ciekawy przepis :)
Pomocnik 03.06.2013 18:40
ślicznie wygląda
jasiek 25.05.2013 23:22
wykwintnie
arbuzowo 25.04.2013 20:49
pycha! na pewno wypróbujemy w najbliższym czasie
Anna133 25.04.2013 12:16
ależ to wykwintne ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak