Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, Przyprawę do mięsa mielonego, szczyptę Grilla przyprawy klasycznej i odrobinę Soli czosnkowej Prymat do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę usmażyć na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z Sosem sałatkowym polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.

Komentarze

  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    idealne na nadchodzącą majówkę
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo pomysłowe
  • 0
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    super przepis :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    Dobry pomysł na grila :)
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    chętnie takie bym zrobiła...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malgorzata549

    pyszności :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gary Michy

    Świetny przepis, jutro będzie wypróbowany :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    malaczarna23

    rewelacyjne mięsko
  • 0
    original
    Opublikowano

    ana1

    Bardzo fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Hania_1

    Przepis wypróbowany. Co prawda szaszłyki grilowałam na patelni grilowej ze względu na fakt, iż jest listopad, ale sądzę, że nie odjęło to potrawie. Sos troszeczkę zmodyfikowałam, przyznaję, ponieważ nie lubię gotowych sosów ani mieszanek przypraw. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Mąż był zachwycony. Dzięki za fajny i prosty w wykonaniu przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    bardzo ciekawy pomysł :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    jasiek

    ciekawie wygląda
  • 0
    th-2
    Opublikowano

    atort111

    kolendra dodaje smak
  • 0
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Bardzo apetyczne !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    super danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !