Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec wieprzowy 800 g
cebula 1 szt
oliwa 2 łyżki
Grill przyprawa klasyczna Prymat do smaku
kolendra świeża 1 pęczek
Sól czosnkowa jodowana Prymat do smaku
sos składniki do przygotowania
jogurt naturalny 200 ml
jogurt grecki 100 ml
ogórek 1 szt
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat 1 opakowanie
mięta świeża kilka gałązek
Sałatka: składniki do przygotowania
cebula 1 szt
papryki kolorowe 2 szt
ogórek kiszony 1 szt
oliwa 3 łyżki
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy polski Prymat 1 opakowanie
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane szaszłyki z wieprzowiny aromatyzowane kolendrą

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na małe kawałki, a następnie dwukrotnie zmielić. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na gorącej oliwie, pod koniec dodając posiekaną kolendrę. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać wystudzoną cebulę, Przyprawę do mięsa mielonego, szczyptę Grilla przyprawy klasycznej i odrobinę Soli czosnkowej Prymat do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na wykałaczki i odstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie przygotować sos: połączyć oba jogurty, dodać obranego i startego ogórka, tzatziki – pikantny sos czosnkowy oraz posiekaną miętę. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć. Paprykę usmażyć na grillu, a następnie obrać ze skóry i pokroić w paski. Ogórka obrać i pokroić w plastry. Warzywa połączyć, dodać oliwę wymieszaną z Sosem sałatkowym polskim Prymat i doprawić do smaku grubo mielonym czarnym pieprzem. Szaszłyki grillować przez około 10 minut. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem oraz kolorową sałatką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 11.01.2017 09:44
super danie
ben-ka 04.02.2016 11:53
Bardzo apetyczne !
atort111
atort111 22.11.2015 22:25
kolendra dodaje smak
jasiek 28.04.2014 12:54
ciekawie wygląda
Klausia 27.03.2014 14:29
bardzo ciekawy pomysł :)
Hania_1 13.11.2013 12:44
Przepis wypróbowany. Co prawda szaszłyki grilowałam na patelni grilowej ze względu na fakt, iż jest listopad, ale sądzę, że nie odjęło to potrawie. Sos troszeczkę zmodyfikowałam, przyznaję, ponieważ nie lubię gotowych sosów ani mieszanek przypraw. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Mąż był zachwycony. Dzięki za fajny i prosty w wykonaniu przepis.
ana1 18.09.2013 11:06
Bardzo fajne
malaczarna23 16.09.2013 17:12
rewelacyjne mięsko
Gary Michy 24.07.2013 20:11
Świetny przepis, jutro będzie wypróbowany :)
Malgorzata549 24.06.2013 10:02
pyszności :)
IZABELA29 14.05.2013 21:28
chętnie takie bym zrobiła...
Malgorzata549 08.05.2013 08:11
Dobry pomysł na grila :)
bietka 07.05.2013 14:17
super przepis :)
Henryka2 25.04.2013 18:37
Bardzo pomysłowe
Anna133 25.04.2013 12:18
idealne na nadchodzącą majówkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak