Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany filet z łososia norweskiego z masłem czosnkowo-ziołowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 100 g
winiak 40 ml
pietruszka siekana 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny 1 łyżka
bazylia świeża do smaku
oregano świeże do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
sos worcester 1 łyżka
estragon do smaku
filet z łososia 4x160 g
Sól ziołowa jodowana Prymat do smaku
tymianek do (świeży)

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany filet z łososia norweskiego z masłem czosnkowo-ziołowym

Zioła umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posiekać z roztartym czosnkiem i odrobiną soli i pieprzu. Posiekane zioła dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstałą masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schłodzić w lodówce. Filety z łososia posmarować delikatnie oliwą, oprószyć solą i mielonym białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce lub specjalnym ruszcie do ryb. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2-3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie się delikatnie rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Tak przygotowanego łososia podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 20.10.2016 09:53
zapowiada się pysznie
idealme 27.04.2013 11:43
na pewno zrobie to w domu, dzieki za przepis! ;)
Janina 25.04.2013 10:37
Bardzo smaczne - pyszności
msmors 25.04.2013 10:36
uwielbiam łososia a przepis i wykonanie - rewelacja
kasiaw 25.04.2013 10:30
pyszne przepis super uwielbiam łososia
halina17 25.04.2013 10:26
Pyszna ryba na obiad.
iwi 25.04.2013 10:25
Smaczna rybka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak