Sposób przygotowania

Do małego rondelka wsypujemy mąkę, żółtko, margarynę, proszek do pieczenie, cukier i razem wszystko wyrabiamy. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażalki na 5 - 10 minut, aby je ochłodzić. Po wyjęciu z lodówki, 2/3 ciasta rozwałkować, po czym uformować na małą blachę o wymiarach 20 – 30 cm. Z pozostałego ciasta zrobić wałeczki na obramowanie ciasta i ułożyć kratkę. Ciasto należy nakłuć widelcem, posmarować białkiem, po czym poukładać śliwki z marynaty i wszystko posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Mazurka pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Świetnie smakuje z kawą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !