Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki wołowo-drobiowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 2 kg
Kurczak (cały ) 1,5 kg
marchewka 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
sól do smaku
smalec 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
majeranek 1 łyżeczka
ocet 5 ml
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuk
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki wołowo-drobiowe

Mrożone flaki rozmrażamy,wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą dodajemy ocet i gotujemy do miękkości.
Następnie odcedzamy.

Kurczaka myjemy dzielimy na części ,wkładamy do drugiego garnka zalewamy zimna wodą i gotujemy,gdy wywar zacznie wrzeć ,dodajemy obrane i umyte warzywa starte na tarce jarzynowej o grubych okach,dodajemy ziele ,liść laurowy,pieprz czarny i gotujemy rosół aż mięso będzie miękkie.

Następnie ugotowane mięso wyjmujemy obieramy od kości kroimy na paseczki i dodajemy znów do rosołu razem z ugotowanymi flakami,zagotowujemy wszystko razem,dodajemy przyprawę do flaków doprawiamy do smaku solą można dodać szczyptę kucharka oraz wsypujemy paprykę i gotujemy jeszcze 5 minut na wolnym ogniu.

W tym czasie na patelni ze smalcu i mąki robimy zasmażkę dodajemy do flaków zagotowujemy i odstawiamy. Tak przyrządzone flaczki są gotowe do spożycia. Ja na talerzu oprószyłam je jeszcze pieprzem kolorowym z młynka Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.12.2014 08:30
smacznie wygladają
Magda24 21.04.2013 18:32
smaczne flaczki
halina17 21.04.2013 18:15
Mi bardziej smakują flaczki wołowe.
miki47 21.04.2013 16:56
bardzo ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak