Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kartoflanka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4-5 sztuk
marchewka 1 sztuka
cebula 1/2 sztuki
sól do smaku
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
kostka rosołowa 1 sztuka
posiekana zielenina 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 ziarenka
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Kartoflanka

Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę i zalać 1 litrem wody. Gotować z liściem laurowym, pieprzem ziarnistym i zielem angielskim. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać kostkę rosołową i cebulką opieczoną nad palnikiem lub na patelni. Na patelni rozgrzać masło, dodać do niego mąkę, dolać odrobinę zupy, rozprowadzić i całość dodać do zupy. Zupę zaprawić śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 02.10.2013 11:49
Lubię kartoflankę
IKrakowianka 07.10.2012 11:27
pyszna zupka!
manaika 12.05.2012 11:05
jeszcze nigdy nie jadłam
natii3624 20.04.2012 14:39
mniam!
BozenA 05.12.2011 15:29
super
Ania82 01.10.2010 15:23
chyba wypróbuję
iknkirke 17.08.2010 11:41
Smacznie wygląda
loren83
loren83 28.07.2010 12:58
Nie ma jak kartoflanka
anja3107 25.07.2010 13:40
smacznie wygląda
sylwiachmiel 24.07.2010 12:50
lubimy ta zupke
Iwusia 24.07.2010 09:36
wspaniała zupka :)
iwa643 24.07.2010 08:32
nasza ulubiona zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak