Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z sosem gorgonzola

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron grube wstążki 500 g
ser gorgonzola 300 g
szpinak do smaku
masło 1/2 kostka
czosnek 1 lub 2 główki
śmietana 1 mały pojemnik

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z sosem gorgonzola

Gotuję makaron al dente.
Sos: rozpuszczam masło - ok. 1/2 kostki; na masło daje czosnek - na chwile, aby się nie przypalił i nie zbrązowiał, bo zrobi się gorzki (ach! ten zapach!);
następnie dodaje ser Gorgonzola 150g, dwa opakowania, mieszam aż ser się rozpuści; na patelni obok: łyżka masła, do tego wrzucam szpinak (może być mrożony, ilość wg uznania, ja lubię, daję dużo), czekam aż odparuje, po czym dodaje do rozpuszczonego sera, mieszam. Na samym końcu dodaję śmietanę 12%, jeden pojemniczek nieduży. Mieszam, nie gotuję. Dodaje do ugotowanego makaronu, polewam sosem, mieszam, wcinam.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maryś1 04.08.2010 18:04
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak