Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt.
jajko 1 szt.
mąka pszenna 3 szkl.
margaryna 100 gram
drożdże 40 gram
sól szczypta
cukier 3 łyżki
mleko 0,5 szkl.
marmolada 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe

Mleko lekko podgrzać, margarynę roztopić i przestudzić. Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, mąki i mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do tego mąkę, stopioną margarynę, mleko, szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Wyrabiać aż ciasto będzie \"odstawało od ręki\", w razie konieczności podsypać mąką. Przykryte ściereczką odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swa objętość pokroić je na kilka części, każda z nich rozwałkować na stolnicy, pokroić jak tort, posmarować roztrzepanym jajkiem. Na szerszy koniec nałożyć marmoladę, zwinąć , poukładać na blaszce, wierzch posmarować jajkiem i posypać cukrem . Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak