Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z grzybami
Ryż wsypujemy do garnka z wrzącą osoloną wodą tak by woda wystawała na1,5 wysokości ryżu i gotujemy 15 min pod przykryciem często mieszając aby się nie przypalił,aż woda się całkowicie wchłonie. Grzyby wyciskamy z wody mielimy z mięsem ,dodajemy do wystudzonego ryżu doprawiamy do smaku solą pieprzem i przyprawą do mięs,mieszamy dokładnie masę i układamy farsz na liściach kapusty i zawijamy.
W dużym garnku na dno dajemy masło lub margarynę wkładamy parę niewielkich liści ,układamy ciasno gołąbki obok siebie przykrywamy na wierzch znów liśćmi z kapusty a następnie zalewamy wodą posoloną i gotujemy do miękkości około 50 minut aby mięso i grzyby nie były surowe. Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z białym sosem grzybowym lub pomidorowym.