Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z bitą śmietaną i masą krówkową

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 100 ml
śmietana 100 ml 30 procentowej
masło 50 gram
krówki 40 dag
Biszkopt
jajko 5 sztuk
cytryna 1 sztuka
mąka pszena 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2/5 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
bita śmietana
śmietana 750 ml
zagęszczacz do bitej smietany 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z bitą śmietaną i masą krówkową

Kroki postępowania

1
żółka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczypte soli, ubijamy na puszystą pianę Dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka ciagle ubijajac. Następnie wymieszane ze sobą dwie mąki, z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym dodajemy do masy.
Krok 1 - ciasto z bitą śmietaną  i masą krówkową foto
2
Deliatnie mieszając łączymy ze sobą. Cytrynę rolujemy dłonią, co spowoduje , że sok sie oddzieli , przekrajamy na pół i dodajemy sok z cytryny do ciasta, mieszamy.Wylewamy na blachę 35/42 wyłożoną papierem pieczeniowym. wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temp 180 stopni.
Krok 2 - ciasto z bitą śmietaną  i masą krówkową foto
3
miskujemy śmietanę ze sobą na puszystą masę, następnie dodajemy zagęszczacze do śmietany i miksujemy jeszcze chwilę.
Krok 3 - ciasto z bitą śmietaną  i masą krówkową foto
4
Biszkopt dzielimy na 3 czesci.

Masa krówkowa:

Śmietanę(100ml) zagotowujemyz mlekiem, dodajemy krówki i rozpuszczamy. Gotujemy chwilę, aż masa zacznie gęstnieć powoli. Zdejmujmey z ognia. Przestudzamy.Dodajemy masło i ucieramy.


Masami smarujemy następująco - masa krówkowa-bita śmietana-biszkopt - i tak kolejno.
Krok 4 - ciasto z bitą śmietaną  i masą krówkową foto
5
Masy które nam zostaną smarujemy wierzch, robimy wzroki maszynką do dekoracji. Boki wysmarowujemy bitą smietaną.
Krok 5 - ciasto z bitą śmietaną  i masą krówkową foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 26.06.2013 21:35
smakowicie wygląda
bietka 13.06.2013 08:20
pyszne ciacho :)
Iwusia 12.04.2013 21:08
ojj to coś dla mnie, uwielbiam bitą śmietanę
monisia1977 12.04.2013 08:55
super wyglada
Olga_SK 11.04.2013 20:45
mmm wygląda apetycznie!
Agnieszka91 11.04.2013 18:19
super ciacho
V_kuchareczka 11.04.2013 16:34
wygląda pysznie
Aleksandra/Olcia 11.04.2013 16:28
apetyczne ciasto
ewka1978 11.04.2013 16:21
ale smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak