Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie myjemy, w środku zwykle znajduje się obcięta szyja, którą można wykorzystać do rosołu ;-)
Jeśli kaczka ma na sobie pojedyncze pióra warto je wyrwać pęsetą.

Następnie nacieramy dokładnie kaczkę zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz oliwą z oliwek, solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy odrobinę estragonu.

Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.

Jabłka -najlepiej jak znajdziecie jakieś kwaśne - myjemy, kroimy na ćwiartki i obieramy z szypuł, następnie wkładamy do kaczki i zaszywamy nitką.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !