Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Amoniaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szklanki mleka
sól
1 paczka cukru waniliowego
½ kg mąki
10 dag cukru
4 łyżki masła lub margaryny
amoniak 5 dag
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Amoniaczki

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i odrobinę soli. Cukier waniliowy mieszamy z amoniakiem i rozpuszczamy w ciepłym mleku. Na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy dokładnie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta, szklanką wykrawamy ciasteczka o średnicy 4 cm. Po czym kładziemy na cukier, jedną stroną i lekko przyciskamy, tak by cukier nie odpadł po upieczeniu. Gotowe ciastka układamy na blaszce. Wstawiamy do gorącego piekarnika w temp. 150 C i pieczemy 20 minut. Amoniaczki pieczemy na złoty kolor, świetnie smakują z mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.12.2010 07:29
super
elwal
elwal 23.07.2010 22:08
Sto lat nie jadłam amoniaczków :)
rosik93 23.07.2010 00:07
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak