Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort piaskowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
20 dag masła
50 dag mąki
3 łyżki kakao
20 dag cukru pudru
2 łyżki soku i jedna skórka cytryny
pół paczki proszku do pieczenia
20 dag cukru do pieczenia
20 dag tartej bułki
Polewa:
3 dag kakao
2 bialka
paczka cukru waniliowego
6 łyżek wody
dżem truskawkowy 20 dag
jaja 3 szt.
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort piaskowy

W misce utrzeć żółtka do białości, dodać sok z cytryny i otartą skórkę, rum oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę dokładnie wymieszać z rozpuszczonym masłem i kakao. Wysmarować okrągłą foremkę masłem i wysypać tartą bułką. Wylać na formę ciasto na tort piaskowy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 40 minut w temp 180 C. Po ostudzeniu przekroić tort na dwie części i przełożyć dżemem.
Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać tort piaskowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 10.09.2010 10:02
ladny
rosik93 23.07.2010 00:08
Cudownie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak