Sposób przygotowania

W misce przesiać mąkę, zaparzyć zagotowanym miodem, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem, oraz cynamon, goździki, zmielone migdały. Gdy masa przestygnie dodać sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnej wodzie. Składniki starannie wymieszać, na końcu dodać starannie ubitą pianę z białek i powoli wymieszać. Blachę 30 x 30 cm, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę po czym wierzch ciasta posmarować wodą i powtykać w środek ciasta migdały. Włożyć do gorącego piekarnika. Piernik pieczemy przez godzinę w temp 160 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać piernik.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    ciekawy przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !