Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z polewą czekoladową

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 6 sztuk
białko 6 sztuk
mąka pszenna 60 dag
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 1 łyżeczka
miód 50
Soda oczyszczona Prymat 2 niepełne łyżki
migdały zmielone 2 dag
migdały 2 dag
masło 2 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 dag
cukier puder 20 dag
kakao 3 dag
białko 2 sztuki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
woda 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z polewą czekoladową

W misce przesiać mąkę, zaparzyć zagotowanym miodem, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem, oraz cynamon, goździki, zmielone migdały. Gdy masa przestygnie dodać sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnej wodzie. Składniki starannie wymieszać, na końcu dodać starannie ubitą pianę z białek i powoli wymieszać. Blachę 30 x 30 cm, wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto na blachę po czym wierzch ciasta posmarować wodą i powtykać w środek ciasta migdały. Włożyć do gorącego piekarnika. Piernik pieczemy przez godzinę w temp 160 C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotowanie polewy: W małym rondelku białka utrzeć do białości z przesianym cukrem pudrem. Potem dodajemy cukier waniliowy, kakao (wcześniej rozmieszane w małym rondelku z wodą i zagotowane). Wszystkie składniki na polewę dobrze wymieszać i zagotować na małym ogniu na 3 minuty, po czym oblać piernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia11 08.11.2010 16:32
ciekawy przepis
iwona332 18.09.2010 23:42
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak