Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste croissanty

5.0
(34)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak śniadanie to tylko na słodko. Domowe, jeszcze ciepłe croissanty po brzegi wypełnione ulubionymi dodatkami - to jeden z tych przepisów, które gwarantują udany start. Polecam!

Składniki:

mąka 600 gr
masło 300 gramów
drożdże 20 gramów
jajko 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 5 gramów
woda letnia 150 mililitrów
mleko 100 mililitrów
dżem opcjonalnie
cukier 75 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste croissanty

Przepis na:

  • francuskie śniadanie
  • croissanty
  • puszyste rogaliki

Kroki postępowania

1

250 gramów zimnego masła wyrób z 100 gramami mąki. Następnie zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.

Krok 1 - Puszyste croissanty foto
2

Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Dodaj do 500 gramów mąki. Zacznij wyrabiać ciasto. Po 10 minutach dodaj kolejno masło, cukier, sól i całe 3 jajka (stopniowo - po jednym). Proces wyrabiania powinien trwać około 30 minut. Gotowe ciasto przykryj folią aluminiową i również zostaw w lodówce na całą noc.

Krok 2 - Puszyste croissanty foto
3

Ciasto i dobrze schłodzone masło rozwałkuj. Na ciasto drożdżowe połóż rozwałkowane masło. Złóż brzegi do środka i znowu rozwałkuj. Następnie ponownie złóż i odłóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie znowu rozwałkuj w kierunku łączenia ciasta (uwaga, rozwałkowujemy tylko w tym kierunku, a nie na boki), złóż i odstaw do lodówki. Takie rozwałkowywanie i składanie ciasta powinno zrobić się trzy razy.

Krok 3 - Puszyste croissanty foto
4

Przy czwartym rozwałkowywaniu, wykrój romby z ciasta, które następnie przekrój na pół tak, żeby powstały trójkąty.
Każdy trójkąt, zaczynając od podstawy, zwiń w rulonik i formuj rogaliki, aż do wykończenia ciasta.

Krok 4 - Puszyste croissanty foto
5

Uformowane croissanty zostaw do wyrośnięcia (około 1,5 godziny w temperaturze pokojowej). Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni.

Tuż przed włożeniem rogalików do piekarnika posmaruj je rozbitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz około 15-20 minut.

Krok 5 - Puszyste croissanty foto

Efekt końcowy to rozpływające się w ustach tradycyjne croissanty. Można je nadziać też dżemem za pomocą szprycy cukierniczej tuż po upieczeniu. Jeśli chcielibyśmy je z czekoladą, to podczas zwijania rogalików można włożyć kawałki ulubionej czekolady.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 06.03.2016 09:12
Jakie one apetyczne !!!
Kasiaaa 15.08.2015 15:13
Uwielbiam je :)
Ada-Gaba 02.11.2014 19:30
wyszły bardzo apetyczne : )
Ada-Gaba 18.09.2014 13:03
idealne na śniadanie i na deser
pycholka 13.02.2014 11:33
Jejku, nie mogę się doczekac aż je dzisiaj zrobię :):)
Magda60 04.10.2013 09:58
wysmienite
caralajna 25.08.2013 18:26
domowe od a do z :) takie francuskie ciasto na maśle jest najlepsze, i warto poświęcić mu czas ;)
Katarzyna59 09.07.2013 07:29
wspaniale wyglądają
Malinka 04.06.2013 18:25
To ja poproszę kilka takich smakołyków:)
Fiffi 02.05.2013 17:36
u mnie długo by nie poleżały
Pietruszka 19.04.2013 09:24
pracochłonne ale za to bajecznie wyglądają
SmakolykiJoanny 19.04.2013 09:05
takie domowe są najlepsze :)
wyattearp 08.04.2013 07:21
chyba zrobię !!!!!!! bardzo smakowicie wyglądają
Agnieszka_B 07.04.2013 21:14
Raz w życiu robiłam sama ciasto francuskie.. I to był pierwszy i ostatni raz!! Bardzo pracochłonne, ale rogaliki pyszne!
probofka 07.04.2013 10:54
pracochłonne ale zapewne warto poświęcić trochę czasu aby móc się rozkoszować tym smakiem
Poison1988 06.04.2013 22:40
wyglądają wybornie :)
reniatka 06.04.2013 21:44
są wspaniałe
muffina 06.04.2013 21:41
ale super:) będzie moim ulubionym:))
Ania321 06.04.2013 21:09
wyglądają pysznie, piękne zdjęcia :)
adelajda 06.04.2013 20:45
bardzo ładnie się prezentują !
IwonaDD 06.04.2013 20:10
Megg to zapraszam, jest ich pod dostatkiem u nas :)
Megg 06.04.2013 20:04
uwielbiam ich, są przepyszne!!!
Mysiunia 06.04.2013 20:00
ale smakowicie wyglądają :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak