Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada z dorsza w galarecie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

3 cebule
100 g tartej bułki
50 g dobrej margaryny
sok z 1 cytryny
1 marchewka
selera
15 g żelatyny
filet z dorsza 1 kg
pietruszka 1 szt
jajko 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z dorsza w galarecie

Przygotowanie wywaru z żelatyny:

W małym garnku przygotować 1 litr wody, dodać sól, sok z cytryny. Opłukać warzywa i obrać a następnie dodać do garnka 1 cebulę, 1 marchewkę, 1 pietruszkę i 1 seler. Wszystko gotujemy przez 30 minut, wywar przecenić po czym rozpuszczamy w nim żelatynę i schładzamy godzinę.

Przygotowanie rolady z filetów:

Następnie 2 cebulę zemleć w maszynce do mięsa z filetami. Przekładamy farsz do małej miski i mieszamy z tartą bułką, żółtkami utartymi z margaryną. Można doprawić solą, lub pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie należy ją wymieszać z farszem. Gotowy farsz z filetów należy przełożyć do foremki pokrytej folią aluminiową. Z którego należy uformować wałek i mocno zawinąć folią. Farsz z dorsza w folii ułożyć na foremkę do pieczenia ciasta i piec 40 minut w temperaturze 180 C.

Przygotowanie rolady z dorsza w galarecie:

Upieczoną rybę należy ostudzić, odwinąć z folii. Na półmisku przekładamy roladę z dorsza i zalewamy wywarem z żelatyną. Gdy galaretka z roladą zastygnie, można przełożyć ją na talerz i podawać krojoną w plastry z majonezem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak