Sposób przygotowania

Mięso usiekać bardzo drobno ( jak na kotlety siekane lub zmielić w maszynce na grubych oczkach ) . Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle( 1 łyżka ).Zagotować wodę z 0,5 łyżki masła i szczyptą soli i zasypać kaszą manną . Gotować energicznie mieszając przez 2 minuty aż kasza się rozklei i zacznie odstawać od ścianek garnka ( bardzo gęsta ) . Wymieszać mięso , cebulę , kaszę mannę , koper, sól, pieprz , maggi - wyrabiając dokładnie.
Z papryk ściąć góry z ogonkiem. Delikatnie usunąć gniazda nasienne tak by nie uszkodzić ścianek papryk .Ze ściętych wierzchów usunąć ogonki , a resztę pokroić w grubą kostkę razem z ½ papryki i dodać do farszu – wymieszać. Papryki nadziać farszem . Ułożyć w wysokim pojemniku parowaru .Ustawić go jako drugi od dołu. Nastawić parowar na 40 minut i tyle gotować papryki.

Ładnie wygląda jeśli użyje się różnokolorowych papryk ( np. żółte i czerwone, lub zielone )
Osobno podać sos pomidorowy lub koperkowy.

Podobnie można robić papryki w tradycyjny sposób dusząc je w sosie .
A czas gotowania w parowarze zależy od rodzaju parowaru. U mnie trzeba doliczyć do czasu ok. 6-10 minut aż para zacznie się mocno wydzielać. Jak ustawiałam czas tg instrukcji to potrawy były lekko niedogotowane .W tym przypadku wg zaleceń było by 30 minut .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Smaczna i zdrowa
  • 0
    original
    Opublikowano

    Edyta38

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    świetnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !