Sposób przygotowania

Owoce wsypać do rondelka .Zalać 2 szklankami wody . Wsypać 4 łyżki cukru i zagotować . Zmniejszyć gaz i gotować 5 minut . W pozostałej zimnej wodzie rozrobić kisiel . Dosłodzić jeśli trzeba wywar z owoców .Wlać kisiel i chwilę gotować mieszając .Przełożyć do kompotierek ( miseczek ), posypać z wierzchu płatkami migdałowymi .

Nie podaje ilości użytego cukru gdyż zależy to od tego na ile słodkie są jeżyny.
Użyłam gotowego kisielu zamiast mąki ziemniaczanej ze względu na barwnik . Jeżyny po zagotowaniu i zaciągnięciu mąka ziemniaczaną są takie lekko sinawe i brzydko wyglądają – a z barwnikiem zawartym w kisielu wszystko jest ok. .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Super;]
  • 2
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    extra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !