Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z różą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
5 jaj
kostka masła
3/4 szklanki mleka
1 duża łyżka świeżych drożdży
kilo smalcu
lukier
cukier waniliowy 2 łyżki
olejek waniliowy 1 kropla

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z różą

W małym rondelku podgrzewamy mleko, rozprowadzamy drożdże, cukier, mąkę. Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, ubite białka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili wchłonięcia całego tłuszczu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto uformować w wałek i pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć dżem z róży, po 2 łyżki na każdy kawałek, uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. W dużym rondelku roztapiamy smalec po czym smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na foremkę wyłożoną papierem. Po ostudzeniu wszystkie pączki polewamy lukrem. Świetnie smakują z kawą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak