Sposób przygotowania

W małym rondelku podgrzewamy mleko, rozprowadzamy drożdże, cukier, mąkę. Składniki wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy żółtka utarte z cukrem, ubite białka, oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Następnie wyrabiamy ciasto, dodając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do chwili wchłonięcia całego tłuszczu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Gotowe ciasto uformować w wałek i pokroić na 25 kawałków. Na rozwałkowane kawałki ciasta nałożyć dżem z róży, po 2 łyżki na każdy kawałek, uformować pączki, pozostawić do wyrośnięcia na kilka minut. W dużym rondelku roztapiamy smalec po czym smażymy pączki na złoty kolor z obu stron. Gotowe pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy na foremkę wyłożoną papierem. Po ostudzeniu wszystkie pączki polewamy lukrem. Świetnie smakują z kawą.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !