Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z pszenicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki oliwy
sól
2 łyzki cukru
1 łyżka drożdży
0,5 kg mąki
pół szklanki mleka
pół szklanki ziaren pszenicy do ciasta, posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z pszenicą

Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i drożdże, delikatnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i pszenice, wymieszać . Dodać oliwę, mleko z drożdżami, które wcześniej przygotowaliśmy w rondelku. Następnie dokładnie wyrabiamy ciasto w misce, dobrze żeby było lepkie. Miskę z surowym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C, wykładamy pergaminem blaszkę. Z gotowego ciasta formujemy małe bułeczki i kładziemy jedna koło drugiej na blaszce w małych odstępach. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem i posypać ziarnami pszenicy. Bułeczki z pszenicy pieczemy w temperaturze 180 – 200°C przez 20 minut na złoty kolor. Cudownie smakują z jogurtem jagodowym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 03.10.2010 20:29
naj lepsze na ciepło
iwona332 18.09.2010 00:57
super
elwal
elwal 23.07.2010 00:09
Ja również podobne robię - uwielbiam domowe wypieki :)
rosik93 23.07.2010 00:07
Lubię takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak