Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy Jabłkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka
cukier 2 i 3/4 szklanki
skórka z cytryny 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 cytryny
woda zimna 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy Jabłkowe

Kroki postępowania

1
Jabłka umyć. Wyciąć nożem gniazda nasienne, starając się nadać otworom w miarę regularny kształt. Przygotować syrop z cukrem.

Syrop z cukru na ok 6 szklanek:
Wodę z cukrem i skórką z cytryny wlej do rondla z grubym dnem. Powoli doprowadź do wrzenia - mieszać od czasu do czasu. Kiedy cukier się rozpuści gotuj jeszcze 5 min. Odstaw do wystygnięcia.

(Syrop można przechowywać w lodówce w przykrytym naczyniu).
Krok 1 - Chipsy Jabłkowe foto
2
Jabłka pokroić na cienkie plastry ok. 1 mm. Można użyć szatkownicy do warzyw.
Syrop z cukrem wymieszać z sokiem z cytryny.

Plasterki jabłek moczyć chwilę w syropie. Następnie rozłożyć na blaszkę.

Blachę najlepiej wyłożyć silikonowym papierem do pieczenia, można użyć zwykłego papieru do pieczenia lub folii aluminiowej, tylko wtedy przewracać i często doglądać, by jabłka nie przywarły do spodu. Ponadto zwykły papier pochłania soki.
Krok 2 - Chipsy Jabłkowe foto
3
Ustawić temperaturę piekarnika na najniższą i suszyć przez mniej więcej 2h. Po wyjęciu można suszyć na wałku kuchennym, wtedy przyjmą jego kształt.
Krok 3 - Chipsy Jabłkowe foto
4
Suszone chipsy można wykorzystać do dekoracji deserów lub podawać samodzielnie do chrupania jak chipsy.
Krok 4 - Chipsy Jabłkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 04.09.2013 21:24
Ładny kształt mają
zielonamorelka 05.04.2013 17:22
lubię chipsy jabłkowe ale ja wolałabym robić je bez cukru,zawsze po prostu je suszę ew posypuję cynamonem lub inną przyprawą ale może pomysł z syropem jest dobry tylko zamienię cukier na syrop z agawy będzie zdrowiej
owca441 04.04.2013 17:15
ciekawe do schrupania przed telewizorem
magdziorka6 04.04.2013 16:53
smaczne i zdrowe
Jodaj 04.04.2013 15:56
fajne takie chipsy :)
Olga_SK 04.04.2013 15:04
no tak, racja :) ja suszę tylko z cynamonem i sokiem z cytryny - a to w maszynie daje radę :P
kala9287 04.04.2013 14:27
bardzo dobre
agnieszka214 04.04.2013 14:01
CIEKAWY POMYSŁ NA INNE JABŁUSZKO
iwi 04.04.2013 13:36
Dla zdrowotności.
Marcin9 04.04.2013 13:32
Olga - Niestety, ale maszynka wysusza syrop i owoce już nie mają takiego posmaku :)
Pyszota 04.04.2013 13:21
uwielbiam takie chipsy
Olga_SK 04.04.2013 13:20
osobiście polecam zakup maszynki do suszenia warzyw i owoców - szybko i oszczędnie, bo one mało prądu wyjątkowo "żrą" :)
Marcin9 04.04.2013 12:35
Jeśli chodzi o temp. to najlepszą jest 80 st.C, jeśli na Waszym piekarniku nie można ustawić takiej, to można ustawić najniższą np. 100 st.C i lekko uchylić piekarnik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak