Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 2 łyżki ciepłej wody i wymieszać z 2-3 łyżkami mąki pszennej. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia - jest gotowy gdy podwoi swoją objętość. Przesiać do rozczynu resztę mąki pszennej i 2/3 gryczanej. Dodać szklankę ciepłego mleka i zagnieść ciasto. Gdy będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić na około 3 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać do ciasta resztę mąki, ponownie zagnieść i odstawić na kolejne 2 godziny. Połączyć z resztą ciepłego mleka, żółtkami, 3 łyżkami stopionego masła i 3 łyżkami śmietany. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto kłaść na patelnię łyżką maczaną w gorącej wodzie (żeby ciasto się nie przyklejało) i smażyć z obu stron na złoty kolor. Bliny podawać posmarowane stopionym masłem, z kawiorem i śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !