Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szachownica

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 szt
cukier 8 łyżek
mąka pszenna 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Krem:
mleko 3 szkl
cukier 1,5 szkl
żółtko jajek 5 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 50 dkg
ponadto :
kakao 1 łyżka
czekolada mleczna 1 szt
rodzynki 3 łyżki
Ciasto orzechowe:
jajko 4 szt
cukier 5 łyżek
mąka ziemniaczna 3 łyżki
kakao 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
orzechy włoskie 10 mielone
galaretka 20 pokrojona w kostkę

Przepis i sposób przygotowania na: Szachownica

Kroki postępowania

1
Ciasto biszkoptowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i dać do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i piec około 20-30 minut w temp. 180 stopni.

Ciasto orzechowe: białka oddzielić od żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka, orzechy, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać. Dać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i piec około 30-40 minut w temp. 180 stopni. Jak ciasto orzechowe przestygnie, to wyciąć kieliszkiem kółka jedno obok drugiego.
Krok 1 - Szachownica foto
2
Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę i żółtka, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi wlewamy rozrobiony budyń i chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i łączymy z zimnym budyniem. Gotowy krem dzielimy na trzy części: do jednej dodajemy czekoladę pokrojoną w kostkę i rodzynki, do drugiej kakao, a do trzeciej galaretkę pokrojoną w drobną kostkę.
Na jeden upieczony biszkopt wykładamy krem z czekoladą i rodzynkami
Krok 2 - Szachownica foto
3
Krem rozsmarowujemy i układamy na nim połowę orzechowych krążków.
Krok 3 - Szachownica foto
4
Na nich rozsmarowujemy krem z kakao i układamy pozostałe orzechowe krążki.
Krok 4 - Szachownica foto
5
Na orzechowych krążkach rozsmarowujemy krem z galaretką.
Krok 5 - Szachownica foto
6
Ciasto przykrywamy drugim biszkoptem, polewamy polewą i dekorujemy.
Krok 6 - Szachownica foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 01.08.2013 21:28
Świetnie wygląda
as28 21.04.2013 07:40
mniam mniam
fotoviderek 20.04.2013 08:11
Super ciacho do porannej kawy :)
Marta1986 03.04.2013 13:26
pyszności pyszności
Janina 03.04.2013 12:59
Bardzo smaczne
msmors 03.04.2013 12:57
ciekawy przepis
Łucja 03.04.2013 12:48
pyszne ciacho :) fajny pomysł!!
agnieszka214 03.04.2013 12:14
apetycznie wyglada ciacho
2milutka 03.04.2013 12:08
smaczne ciacho zabieram do ulubionych:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak