Sposób przygotowania

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać cukier (2/3 szklanki) i margarynę. Margarynę rozkruszyć z mąką. Dodać mielone migdały. Wbić jedno jajko i dodać oba żółtka. Wlać ocet. Dodać dwie łyżki śmietany. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie - dodać więcej śmietany. Odstawić w chłodne miejsce na pół godziny. Przygotować budyń: do mleka wbić dwa jajka, oddać cukier (2-3łyżki) i cukier waniliowy. Powoli podgrzewać ciągle mieszając. W odrobinie (1/4 szklanki) wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą, wlać do mleka. Podgrzewać ciągle mieszając, aż zgęstnieje do konsystencji śmietany. Tortownicę wyłożyć ciastem. Na to położyć pokrojone na ósemki brzoskwinie. Zalać budyniem. Piec około 45min w temp. 180stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    pycha
  • 4
    original
    Opublikowano

    banditka

    ślicznie wyglada
  • 4
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    doskonałe
  • 1
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Wygląda bardzo apetycznie.
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Z chęcią takie ciasto wypróbuję
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    lubię takie ciasta

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !