Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy biszkopt do tortu

5.0
(517)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 sztuk
cukier 250 gramów
mąka pszenna 160 gramów
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy biszkopt do tortu

Kroki postępowania

1

Oddzielić białka od żółtek i białka włożyć do wysokiej miski. Ubijać na najwyższych obrotach miksera aż piana będzie w miarę sztywna. Dodać cukier, po trochę, cały czas ubijając. Miksować tak długo, aż piana będzie sztywna i lśniąca, a cukier rozpuszczony.

Krok 1 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
2
Dodać żółtka, zmiksować na mniejszych obrotach.
Krok 2 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
3

Mąkę pszenną wymieszać z ziemniaczaną, wsypać do miski, wymieszać delikatnie, może być na wolnych obrotach miksera lub łopatką drewnianą.

Krok 3 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
4
Ciasto przelać do tortownicy, spód powinien być wyłożony papierem do pieczenia.
Krok 4 - Najlepszy biszkopt do tortu foto
5

Piec ok. 30 minut w 170 stopni. Po tym czasie biszkopt wystudzić, okroić nożem brzegi, zdjąć obręcz tortownicy.

Krok 5 - Najlepszy biszkopt do tortu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sake 28.12.2023 17:12
Ja zawsze dodaje 1 łyżeczkę octu do żółtek i mieszam do spieniania się. Biszkopt nie opada i jest równy.
Ola 10.12.2023 16:58
Niepisze janie jaja i jak piekarni nastawic
Karolina 20.11.2023 20:54
Uczę się pięć torty id niedawna i ten przepis jest najlepszy. Czas pieczenia jest dłuższy ale zawsze sprawdzam patyczkiem. Ale mam inne pytanie może ktoś wie ile dodać kakao żeby wyszedł kakaowy:)
As 27.05.2023 10:53
Słaby nie upiekł się w srodku
Natalia 06.10.2023 13:26
Mi też, masakra
Asia 09.02.2023 16:30
Prosty przepis, super wyrosniety (z moim słabszym piekarnikiem piekłam 5min dluzej).
Tort 02.08.2022 23:05
Chciałabym się zapytać.. jaka była średnica tortownicy w podanym przepisie ?
Doradca Smaku 04.08.2022 12:18
Autorka przepisu wie najlepiej, ale sądząc po ilości składników szacujemy że była to tortownica o średnicy 26 cm!
Mika98 19.10.2019 14:20
Po 30 minutach pieczenia można wyrzucić do kosza...
Doradca Smaku 21.10.2019 08:17
@MIKA98 przykro nam, że przepis nie wyszedł. W przypadku pieczenia biszkoptu istnieje jednak wiele czynników, które mogą przyczynić się do niepowodzenia. Ten przepis zbiera dobre recenzje od innych użytkowników, może dasz mu jeszcze szansę?
Bernadeta1 20.12.2013 00:06
rewelacyjny biszkopt, taki wyrośnięty
Michał2 06.11.2013 18:59
swietny biszkopt, takiego szukałem:)
Ada-Gaba 03.11.2013 12:32
wyszedł piękny
IwonaKa 30.08.2013 13:26
piękny,wysoki biszkopt,już dodaję do swojej księgi bo z pewnością się przepis przyda
goofy9 04.06.2013 23:49
super wyrósł
fotoviderek 28.04.2013 08:01
Świetny, prosty przepis :)
RenataZ-et 27.04.2013 21:04
bardzo ładnie wygląda
Aannkaa82 02.04.2013 19:08
Ojej nie wiedziałam że biszkopt tak pieknie wyrośnie bez proszku do pieczenia. Muszę wypróbować ten przepis. Biszkopt idealny na tort :).
MAR3STA 02.04.2013 16:02
piękny biszkopt
Magda24 02.04.2013 15:52
z dodatkiem ziemniaczanej mąki jest chyba delikatniejszy - pyszny
TEtalicha 02.04.2013 09:20
jak wyrosniety
babajaga1969 02.04.2013 09:09
pięknie się upiekł, jaki wysoki - na tort w sam raz
Piter 31 02.04.2013 08:52
dobrze mieć przepis na taki biszkopt

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak