Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pomidorowy

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 50 dag
oliwa 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól, pieprz do smaku
cebula 1,5 sztuki
estragon 1 gałązka
wino białe wytrawne pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pomidorowy

Umyte pomidory pokroić i rozgotować. Gotować tak długo aż odparuje połowa (przynajmniej) płynu. Przetrzeć przez sito. Cebulę i czosnek obrać, opłukać i posiekać drobno. Zrumienić na oliwie. Bazylię i listki estragonu umyć. Drobno posiekać, dodać do zrumienianej cebulki z czosnkiem. Zalać winem. Gotować przez kilka minut. Połączyć z wcześniej przygotowanym przecierem pomidorowym. Wymieszać i całość zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 30.09.2011 09:26
smaczny
olivka 18.09.2011 10:42
lubię sosik pomidorowy
Tomasz17 12.08.2011 09:33
super
malaczarna23 13.07.2011 11:50
świeny
ewelina63 25.06.2011 20:54
super
tomek18 24.05.2011 16:17
super
Kate131 09.04.2011 08:29
pycha
plocia 07.03.2011 22:52
faktycznie smaczne, przetestowałam
Iwusia 04.02.2011 09:50
ciekawy sosik :)
MAR3STA 21.11.2010 19:02
lubię teki sosik!
pioge7 15.08.2010 10:06
mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak