Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żur z wędzonką

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas żytni 1 litr
kiełbasa wędzona 500 g
boczek wędzony 300 g
chrzan 2 łyżki
cebula 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler kawałek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
ziele angielskie 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
śmietana 12-procentowa 1/2 (do gotowania)
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: żur z wędzonką

Warzywa obieramy zalewamy około 1 litra wody,dodajemy ziele liść laurowy i gotujemy około 30 minut .

Po upływie tego czasu wywar należy przecedzić i dodać do niego pokrojoną w kawałki cienką wędzoną kiełbasę i boczek ,dodać czosnek i pogotować około 10 minut następnie wlać zakwas żytni dodać czosnek, rozrobioną w małej ilości żurku śmietanę doprawić na koniec chrzanem ,majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem do smaku,pogotować chwilę i odstawić .

Podawać z jakami ugotowanymi na twardo, gorący.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 30.05.2013 16:04
oj zjadłabym :)
Zdzisław 01.04.2013 01:59
dla mnie dobre jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak