Sposób przygotowania

Marchew, pietruszkę i seler obierz. kurczaka umyj podziel na porcje, zalej 1,5 l osolonej wody, włóż warzywa, ugotuj do miękkości. Oddziel mięso od kości, pokrój na kawałki, marchew w plastry, można również pietruszkę i seler dodać. Mięso i warzywa odłóż na oddzielny talerzyk. Przygotuj sos potrawkowy: na patelni stop 2 łyżki masła, wsyp mąkę, zrób zasmażkę, wlej 1/3 szklanki rosołu, rozprowadż mieszając energicznie, by nie porobiły się grudki. Zagotuj, podpraw żółtkiem, dodaj resztę surowego masła. Sos przelej do reszty rosołu, wymieszaj i jeszcze raz zagotuj, dodaj pokrojonego kurczaka i warzywa, przypraw zieloną pietruszką lub koperkiem, a także sola i pieprzem do smaku.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !