Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Pieczona cielęcina podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec cielęcy 800 g
marynata
olej rzepakowy 2 łyżki
miód pszczeli 2 łyżki
suszone owoce 100 g
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Sałatka:
jajko ugotowane na twardo 4 szt
szczypiorek kilka gałązek
majonez light 1 łyżka
sól
pieprz ziołowy XXL
chrzan tarty 1 łyżka
szalotka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Pieczona cielęcina podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami, np. figami, żurawiną, jabłkami, morelami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie pokrojone składniki i doprawiając do smaku.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 16.02.2015 12:56
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny.............

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak