Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 500 ml
bulion warzywny 1 l
boczek wędzony 200 g
biała kiełbasa 200 g
ząbki czosnku 2 szt
grzyby suszone kilka sztuk
śmietana 30% 500 ml
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
lubczyk do smaku
chrzan tarty 100 g
cebula 1 szt
jajka przepiórcze 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek z białą kiełbasą i jajkiem

Zakwas: do kamiennego naczynia wsypać 2 szklanki mąki żytniej lub razowej, zalać gorącą wodą tak, aby uzyskać konsystencję rzadkiego ciasta. Następnie wlać litr letniej wody, dodać skórkę razowego chleba i 4-6 ząbków czosnku. Naczynie przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu na 3-4 dni.
W garnku zagotować bulion z boczkiem, kiełbasą, czosnkiem, cebulą, suszonymi grzybami, liściem laurowym, zielem angielskim i lubczykiem. Po około 20 minutach wyjąć kiełbasę, wystudzić i pokroić w plastry.
Następnie do żurku wlać zakwas, dodać chrzan i majeranek. Po zagotowaniu zupę zabielić śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany żurek podawać z pokrojoną kiełbasą i cząstkami jajek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 11.04.2016 14:20
piękne zdjęcie :)
endzi
endzi 16.02.2016 16:50
Wkrótce wyprobuje!
Granita 09.04.2014 07:22
tradycyjnie smaczny
kriko 29.03.2013 20:51
zupka pyszna
mufinka79 29.03.2013 17:11
U mnie też będzie żurek, zakwas już gotowy :) Pysznie się prezentuje :)
Krzysztof15 29.03.2013 15:58
super lubie bardzo
leonowie 29.03.2013 15:38
wygląda pięknie ale mi brakuje marchewki pietruszki:)
bietka 29.03.2013 15:37
u mnie nie ma Świąt Wielkanocnych bez żurku :)
2milutka 29.03.2013 14:57
I pachnie świętami:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak