Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki kruchodrożdżowe

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 7 łyżek
śmietana 18 proc 4 łyżki
oliwa 3 łyzki
drożdże 2 dag
cukier 3 łyżki
zapach waniliowy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki kruchodrożdżowe

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać rozkruszone drożdże. Wymieszać. Do tego dodać śmietanę, zapach waniliowy, oliwę z oliwek. Zrobić z tego ciasto. Zagnieść. Przykryć serwetką bądź ręcznikiem i odstawić na ok. 20 minut. Formować wałeczki, kroić na kawałki długości ok. 8 cm. Zlepić końce ze sobą. Pomaczać w roztrzepanym jajku i posypać cukrem. Piec w temp. 180 st. na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 08.07.2011 18:46
super
Joanna132 25.04.2011 10:26
pyszne
Kate131 09.04.2011 08:29
smaczne
marzencia2007 21.03.2011 17:27
super ;)
plocia 17.03.2011 23:03
fajowe
malaczarna23 07.03.2011 00:17
pycha
Iwusia 10.02.2011 14:26
super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak