Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Najlepszy domowy pasztet drobiowy

5.0
(783)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pyszny pasztet domowy z mięsa drobiowego - delikatny i pachnący. Doprawcie go gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Najlepszy domowy pasztet drobiowy!

Składniki:

udka z kurczaka 5 sztuk
wątróbka drobiowa 400 gramów
marchewka 2 sztuki
cebula 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 1/5 sztuki
por 1 sztuka
natka pietruszki 4 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 6 ziaren
kajzerka 1 sztuka
jajko 2 sztuki
cebula 1 sztuka
masło 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 6 ziaren
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Najlepszy domowy pasztet drobiowy

  • wyśmienity pasztet domowy
  • instrukcja zrobienia krok po kroku
  • przy robieniu pasztetu zyskamy rosół na obiad

 

Każdy z nas ma czasem ochotę na pasztet z drobiunie każdemu jednak smakują sklepowe wyroby. Skorzystajcie z tego przepisu! Pasztet wychodzi bardzo wilgotny i delikatny, doskonale nada się do kanapek lub do wyłożenia na stół podczas przyjęć.

1. Udka z kurczaka oczyścić, dokładnie przepłukać kilka razy w zimnej wodzie. Mięso zalać zimną wodą (około 2-3 litry), zagotować, zebrać szumowiny z powierzchni. Ogień zmniejszyć na minimum i gotować (bez przykrycia!)* tak, aby rosół delikatnie mrugał. Gotować przez około godzinę.

2. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Marchewki, pietruszkę, seler obrać (przekroić 2 lub 3 kawałki). Cebulę obrać tylko z pierwszych, brudnych warstw, ostatnią zostawić. Odciąć końce cebul i opalić nad palnikiem lub na suchej, mocno rozgrzanej patelni, aż zbrązowieją.

3. Do rosołu dodać wszystkie warzywa, liście laurowe, ziele angielski, pieprz ziarnisty. Na wierz położyć gałązki natki pietruszki. Gotować przez około 1,5 godziny na małym ogniu (rosół ma tylko mrugać) - bez przykrywki. Pod koniec gotowania doprawić solą, zdjąć z palnika i zostawić, aż rosół i wszystkie jego składniki wystygną.**

4. Do miski włożyć czerstwą bułkę i zalać ją rosołem, odstawić na 10 minut. Wątróbki umyć i oczyścić.

5. Cebulę pokroić w dużą kostkę. Patelnię rozgrzać na małym ogniu, dodać masło, a następnie cebulę i 2 całe ząbki czosnku. Dusić na wolnym ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając - nie rumienić. Dodać wątróbkę i dusić razem kolejne 10 minut lub do momentu, aż wątróbka nie będzie surowa. Odstawić do wystygnięcia.

6. Z rosołu wyjąć mięso i warzywa. Udka, marchewki i kawałek selera odłożyć, resztę wyrzucić. Mięso i skóry z udek przekręcić wraz z odciśniętą bułką, wątróbką, cebulą, czosnkiem oraz z kawałkiem selera i 1 marchewką (wyjętą z rosołu) dwa razy przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do mięsa, masę mięsną doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Delikatnie połączyć z białkami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec w temperaturze 180 stopni 40 do 50 minut. Pasztet domowy zostawić do wystygnięcia, a przestudzony włożyć do lodówki. Po kilku godzinach pasztet drobiowy jest gotowy do spożycia.

Smacznego!

* rosół gotujemy bez przykrycia, dzięki temu będzie klarowny

 

Mięso najlepiej pozostawić na całą noc w rosole, dzięki temu pasztet z kurczaka będzie wilgotny. Na drugi dzień wszystkie składniki rosołu wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sitko dzięki temu mamy gotowy pyszny rosół na obiad, który wystarczy tylko delikatnie doprawić do smaku solą, ewentualnie pieprzem oraz marchewką z rosołu i natką pietruszki. Podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hania 24.10.2023 20:26
Przepraszam, może ktoś poratuje!! Jutro mam pięć pasztet, ale zastanawia mnie jedno- ile może ważyć takie 5 udek z kurczaka? Mam zamrożone mięso drobiowe z rosołu i chciałam je wykorzystać, ale nie mam pojęcia ile go dać. I czy wagę którą ktoś (bardzo bardzo uprzejmie proszę :)) poda jest z kością, czy bez?
G 18.01.2024 18:28
4 udek z/ k moze ważyć ok.2 kg Bez kosci ok.1kg.
Kinga 26.05.2023 11:35
Na jaką foremkę wystarczy pasztetu z przepisu?
Doradca Smaku 26.05.2023 12:37
Jedna średniej wielkości keksówka powinna wystarczyć. To będzie ok. 1 kg pasztetu :)
Robert 21.12.2022 08:51
Dzień dobry. Wspaniały przepis na pyszny pasztet. Mam pytanie o składniki. W przepisie są dwie cebule, a później jedna cebula. Czy do rosołu dodajemy jedna a drugą zostawiamy do podmażenia z wątróbka?
Doradca Smaku 22.12.2022 12:03
tak jest! 2 cebule powinny wylądować w rosole, a kolejna na patelni z wątróbką :)
Iwa 21.12.2022 18:37
Ja ugotowałam dwie a jedną usmażyłam.
Aga 11.12.2022 15:16
5 udek i 3 litry wody? I dlaczego nie gotować warzyw razem z mięsem, tylko później w tym wodnistym "rosole"?
Doradca Smaku 12.12.2022 08:44
Zgodnie z przepisem warzywa dodajemy do gotującego się mięsa
Oliwkaali2008 10.08.2020 09:32
Wczoraj zrobiłam.przepyczny..i najlepszy jaki jadłam..umywa się do sklepowych..tylko ten będę robić.moj faworyt..dodałam tylko na wierzch sporo oregano i Bazyli zanim do piekarnika wsadziła..pychota...polecam tym co lubią pasztety...
Doradca Smaku 17.08.2020 08:40
Wspaniale, że przypadł Ci do gustu! Dodatek ziół sprawił, że pasztet był bardzo aromatyczny, prawda?
Bożena Matuszczyk 24.03.2017 00:22
Wspaniały pasztecik;)
Grazyna0211 17.07.2016 14:43
smaczny pasztet
Malgorzata549 28.06.2016 11:03
zapewne pyszny
Stenka 08.12.2014 22:10
ja zawsze dodaję jakiś tłuszcz np.podgardle i mięso wołowe, z samych udek nie robiłam nigdu
Granita 06.07.2014 00:36
bardzo ciekawy, przydatny i propagujący zdrowy styl żywienia przepis
gosiag 01.03.2014 15:28
wyglada bardzo apetycznie
plocia 12.02.2014 22:29
Samorodny pasztet najlepszy.
pawlito 31.12.2013 10:46
na pewno był smaczny
ppaulina 08.12.2013 16:37
domowy najlepszy :)
mela25 05.12.2013 20:49
uwielbiam domowy pasztet
MC_S 22.07.2013 18:37
Pyszny pasztet.
Marta11 24.06.2013 15:44
pyszny pasztet
sylwia_mc 28.05.2013 21:12
Muszę go zrobić
rutynka 28.05.2013 11:46
na pewno bardzo smaczny i wiadomo z czego zrobiony!:)
matesko 22.04.2013 12:23
uwielbiam domowy pasztet
barbara11561 18.04.2013 07:22
ja bardzo lubię taki swojski pieczony pasztet i na pewno skorzystam z tego przepisu:)
Malinka 11.04.2013 21:27
Rzeczywiście pasztet domowy jest najlepszy, bo wiadomo z czego zrobiony:)
zielonamorelka 10.04.2013 13:26
u mnei w domu nigdy nie robiło się pasztetów toteż nigdy czegoś takiego nie jadłam.a smakują na pewno zupełnie inaczej niż takie sklepowe co?
mic 06.04.2013 21:34
normalnie jak kupczy:)
KasiaK90 29.03.2013 08:52
naprawdę najlepszy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak