Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina o smaku słońca

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wołowina 2 steki
ser pleśniowy 100 gram
cykoria 1 szt.
migdały 70 gram
pomarańcza 1 szt.
gruszki 1 szt.
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
sól
oliwa 2 łyżka
śmietana 30% 1 łyżka
cytrynka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina o smaku słońca

Kroki postępowania

1
Pomarańcze obieramy i dokładnie wyciskamy sok. Miąższ możemy zjeść ale sok należy zachować.
Liście cykorii myjemy i układamy po kilka na talerz.Na to niebieski ser. Gruszkę myjemy i kroimy w krążki lub plasterki, układamy ją na cykorii i skraplamy sokiem z cytryny.
Krok 1 - Wołowina o smaku słońca foto
2
Na rozgrzaną patelnie wsypujemy migdały i podgrzewamy, od czasu do czasu potrząsając. Po około 5 minutach dodajemy łyżeczkę oliwy i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze 8 minut. Dodajemy szczyptę soli mieszamy i przekładamy do miseczki.
Krok 2 - Wołowina o smaku słońca foto
3
Plastry wołowiny nacieramy kolorowym pieprzem.
Na patelnie wrzucamy wołowinę, obsmażamy na dużym ogniu z każdej strony, przez 5 minuty. W zależności jak bardzo wysmażone mięso lubimy, można ten czas wydłużyć. Skraplamy mięso 2 łyżkami soku z pomarańczy i dokładnie zbieramy powstały sos kawałkami mięsa. Po odparowaniu wody zdejmujemy mięso z patelni na talerz by odpoczęło (wtedy pracuje i wchłania z powrotem soki).
Krok 3 - Wołowina o smaku słońca foto
4
Na patelnie wlewamy pozostały sok z pomarańczy, czekamy aż zacznie się gotować i lekko odparuje, następnie zmieszamy gaz i dodajemy łyżkę śmietany i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy, czekamy aż się zagęści i zlewamy powstały sos.
Krok 4 - Wołowina o smaku słońca foto
5
Mięso można jeszcze przez chwile, ponownie podgrzać, po czym przełożyć na talerz i całość obsypać migdałami i oblać sosem...

Najlepiej smakuje w kolejności kwaśny sos z żelazistym soczystym mięsem- słodka delikatna gruszka- gorzka cykoria- kremowy ziemisty ser- i głęboki orzechowy migdał.


Obiecuje że przepyszne...
Krok 5 - Wołowina o smaku słońca foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 10.04.2017 15:49
smaczne danie
ben-ka 28.10.2014 09:35
Smaczne mięso,lubię wołowinę.
rutynka 28.06.2013 10:53
wygląda bardzo apetycznie!:)
wyattearp 29.03.2013 08:04
o jak ładnie wygląda
Poison1988 26.03.2013 13:30
wygląda fantastycznie :)
arbuzowo 25.03.2013 16:51
bardzo fajny przepis
EnoBeno 25.03.2013 13:36
pyszna wołowina

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak