Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 150 g
pieczarki 150 g
śmietana 30% 250 ml
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek ½ łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat ½ łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat ½ łyżeczki
makaron spaghetti ½ opakowania
jajko 1 szt.
cebula ½ szt.
czosnek 1 ząbek
natka pietruszki do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
olej rzepakowy do smażenia
kapary 2 łyżki
karkówka 150 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie

Kroki postępowania

1
Karkówkę oraz filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o grubych oczkach. Przełożyć do szklanej misy.
Krok 1 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
2
Do mięsa dodać jajo, bułkę tartą, natkę pietruszki, słodką paprykę, pieprz ziołowy, majeranek, cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Solidnie oprószyć solą morską. Wyrobić masę i wstawić do lodówki na godzinę.
Krok 2 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
3
Z masy mięsnej formować małe kuleczki i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Krok 3 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
4
Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry ( ja w większości użyłam ogonków pieczarek). Oprószyć solą morską i czarnym pieprzem. Dodać masło i smażyć 2 - 3 minuty.
Krok 4 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
5
Do podsmażonych grzybów dodać kapary. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie - musi być al dente. Pół szklanki wody z gotowania makaronu dodać do pieczarek z kaparami. Doprowadzić do wrzenia. zdjąć z ognia i połączyć ze śmietaną.
Krok 5 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
6
Do sosu dodać usmażone pulpeciki.
Krok 6 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto
7
Ugotowane spaghetti wymieszać z sosem pieczarkowo - kaparowym z pulpecikami. Podawać posypane natką pietruszki.
Krok 7 - Spaghetti z pulpecikami w sosie pieczarkowo - kaparowym na śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 25.03.2013 12:30
smaczne i urozmaicone danie
Gary Michy 24.03.2013 23:07
Bardzo oryginalne połączenie składników :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak