Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowe burgery

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 250 g
Czosnek suszony Prymat
pieprz
oliwa 10 ml
Papryka ostra mielona Prymat
pomidor 120 g
ogórek 100 g
papryka 60 g
sałatowy mix 120 g
ser żółty 100 g
jajko 4 szt
bułki do burgerów 4 szt
bulion 1 kostka
szalotka 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: domowe burgery

Kroki postępowania

1
Na wstępie należy zamarynować mięso. Kostkę bulionową należy rozpuścić w gorącej wodzie i poczekać chwilkę aby lekko przestygła.Z 10 ml oliwy wymieszać czosnek, paprykę i pierz. Bulion i oliwę z przyprawami przelać do mięsa i odstawić. Przed samy smażeniem dodać drobno pokrojoną jedną cebulę szalotką.
Krok 1 - domowe  burgery foto
2
Z mięsa zrobić nieduże kotlety. Dobrze by było aby były cienkie i
później należy je dobrze wypiec.
Krok 2 - domowe  burgery foto
3
na grubsze plastry kroimy warzywa i przygotowujemy sałatowy mix.
Krok 3 - domowe  burgery foto
4
Dobrze wysmażamy kotlety. Niepotrzebnego tłuszczu można się pozbyć kładąc po upieczeniu mięso na papier.
Krok 4 - domowe  burgery foto
5
Smażymy jajka ale tak żeby żółtko się nie ścięło.
Krok 5 - domowe  burgery foto
6
Podpiekamy bułki w piekarniku ok 5 min w temperaturze 150 stopni. Następnie przekrawamy bułki na pół przesmarowujemy sosem lub ketchupem. Na jedną stronę dajemy warzywa i sałatę. Na drugą stronę dajemy sałatę, ser żółty, jajko i kotlety wołowe.
Krok 6 - domowe  burgery foto
7
Gotowe burgery można podawać z frytkami lub sosami.
Krok 7 - domowe  burgery foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 24.03.2013 23:43
Takie domowe wg mnie są najlepsze.
zielonamorelka 24.03.2013 22:46
fanie popieram propagowanie robienia domowych fast foodów.chociaż ja wybieram razowe bułki i nie używam kostek bulionowych no i mięso daję drobiowe wtedy są takie 100%dietetyczne jak lubię ale te na pewno bardziej smakiem przypominają te restauracyjne
Mati13 24.03.2013 21:58
takie domowe to bym zjadł
leonowie 24.03.2013 21:28
bardzo fajne zdjęcie:)
Agnieszka_B 24.03.2013 21:04
Narobiłaś mi apetytu - a wyglądają znakomicie :)
Janina 24.03.2013 20:56
Bardzo smakowite
msmors 24.03.2013 20:46
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak