Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chlebek na otrębach pszennych

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
otręby pszenne 1 szklanka
drożdże 50 g
sezam 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda letnia 2,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chlebek na otrębach pszennych

Kroki postępowania

1
Pół szklanki wody podgrzać aby była ciepła wsypać łyżeczkę cukru i w kruszyć drożdże ,oprószyć szczyptą mąki i odstawić zaczyn.
Krok 1 - Domowy chlebek na otrębach pszennych foto
2
Mąkę mieszamy z otrębami pszennymi i solą w misce,wlać dwie szklanki wody i mieszamy ciasto,
Krok 2 - Domowy chlebek na otrębach pszennych foto
3
następnie wlewamy powstały rozczyn i zagniatamy ciasto na chlebek.
Krok 3 - Domowy chlebek na otrębach pszennych foto
4
Formę natłuszczamy margaryną wysypujemy dno otrębami i przekładamy ciasto do formy ,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temp 190*
Krok 4 - Domowy chlebek na otrębach pszennych foto
5
Po upieczeniu wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Najlepiej smakuje świeży z samym masełkiem:)
Krok 5 - Domowy chlebek na otrębach pszennych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 11.04.2013 12:13
apetycznie wygląda
Stenka 03.04.2013 08:20
wspaniały taki chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak