Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, odłożyć 6 łyżek i zrobić wgłębienie na środku. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i przelać do wgłębienia w mące. Dodać śmietanę wymieszaną z 10 dag cukru, orzechy starte na drobnych oczkach, sól, roztrzepane 2 jajka i 8 dag roztopionego masła. Wyrobić ciasto (ja ucierałam mikserem, a dopiero na sam koniec wyrabiałam ręką). Uformować kulę, posypać po wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na blat i podzielić na dwie równe części. Następnie każdą część podzielić na trzy nie docinając do końca z jednej strony, zapleść warkocz i umieścić w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką (pozostałe masło, cukier i mąkę utrzeć palcami na okruszki). Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Przykryć ściereczka i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Wstawić chałki i piec około 30 minut.

Komentarze

  • 7
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Ciekawy pomysł..
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    pieknie wyrosla!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Jaka pulchna - super!
  • 2
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    fajna
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    śliczna
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !