Sposób przygotowania

Mięso przed mieleniem musi być schłodzone. Szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Chude mięso z łopatki mielimy na maszynce o największych oczkach (8mm), tłuste mięso na oczkach średnich (4mm). Obieramy czosnek mielimy go z boczkiem na najmniejszych oczkach. Dodajemy przyprawy - można dodać mniej pieprzu i majeranku, wg. uznania. Wstępnie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości. Możemy mięso odstawić do lodówki na czas przygotowania jelit lub nabijać jelita od razu.
Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h.
Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno, aby nie pękły. Gotowa kiełbasa nadaje się do barszczu, jak i do wędzenie, do pieczenia, grillowania.
SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

  • 1
    dscf7432-2
    Opublikowano

    adelajda

    moi rodzice robili taką kiełbaskę ! super !
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Kusi mnie wyrób domowej wędliny. Już pierwszy krok w tym kierunku zrobiłam - kupiłam specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa. Teraz pozostaje mi poszukanie osłonek do kiełbas. Zazdroszczę Ci tej kiełbaski.
  • 1
    original
    Opublikowano

    babajaga1969

    i to jest dopiero kiełbasa! - pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    mufinka79

    Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowej białej kiełbasy. Pycha :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    domowy wyrób najlepszy

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !