Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA WIELKANOCNA

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 3 kg
szynka wieprzowa surowa 1 kg
czosnek 2 główki
Majeranek suszony Prymat 10 łyżek
sól 100 g
woda 1/2 L
DODATKOWO:
jelita wieprzowe 28-30 mm
Pieprz czarny mielony Prymat 4 łyżki
boczek 1 surowy bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: BIAŁA DOMOWA KIEŁBASA WIELKANOCNA

Mięso przed mieleniem musi być schłodzone. Szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Chude mięso z łopatki mielimy na maszynce o największych oczkach (8mm), tłuste mięso na oczkach średnich (4mm). Obieramy czosnek mielimy go z boczkiem na najmniejszych oczkach. Dodajemy przyprawy - można dodać mniej pieprzu i majeranku, wg. uznania. Wstępnie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości. Możemy mięso odstawić do lodówki na czas przygotowania jelit lub nabijać jelita od razu.
Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h.
Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno, aby nie pękły. Gotowa kiełbasa nadaje się do barszczu, jak i do wędzenie, do pieczenia, grillowania.
SMACZNEGO!!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 29.03.2016 09:51
Swojska najlepsza.
Pani Domu 09.12.2014 18:22
domowy wyrób najlepszy
mufinka79 20.03.2013 17:37
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć domowej białej kiełbasy. Pycha :)
babajaga1969 20.03.2013 14:51
i to jest dopiero kiełbasa! - pycha :)
Beatris 20.03.2013 12:38
Kusi mnie wyrób domowej wędliny. Już pierwszy krok w tym kierunku zrobiłam - kupiłam specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa. Teraz pozostaje mi poszukanie osłonek do kiełbas. Zazdroszczę Ci tej kiełbaski.
adelajda 20.03.2013 12:27
moi rodzice robili taką kiełbaskę ! super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak